Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mateusz Zielonka został szefem kuchni. Przygotowuje jedzenie dla surferów i nie tylko [ZDJĘCIA]

Redakcja
Mateusz Zielonka, Masterchef z Wrocławia, został szefem kuchni w restauracji Surfer, znajdującej się na terenie centrum handlowego Magnolia Park w stolicy Dolnego Śląska.

Restauracja nazywa się Surfer, bo surfing to druga po kulinariach pasja Mateusza Zielonki. Autorskie menu Surfera zostało zainspirowane podróżami i ulubionymi miejscami surferów. Produkty pochodzą od dolnośląskich dostawców i z ekologicznych gospodarstw. Znajdziemy tutaj potrawy rodem z Portugalii, Australii czy Bali, bo to ulubione miejsca do surfowania.

- W prawdziwie surferskim, ekologicznym stylu dbamy również o czyste fale i nigdzie nie używamy plastiku: jednorazowych naczyń, sztućców i słomek - podkreśla Mateusz Zielonka, autor książki „Kuchnia w stylu wolnym”, który współtworzył menu restauracji Surfer w Magnolia Park. - Burgery zawsze są podawane na talerzu, a napoje i drinki z ekologicznymi rurkami ze słomy albo mąki kukurydzianej.

Specjalnością Surfera są burgery – każdy w 100 procentach składa się z wołowiny i jest grillowany na ogniu. W menu znajdują się też, rzecz jasna, propozycje dań dla wegetarian. Menu to także desery min. zwycięski deser Mateusza Panna Cotta z oscypkiem i białą czekoladą. Restauracja serwuje śniadania (do godz. 12.00) i włoską kawę.

Również wnętrze nowego lokalu nawiązuje do surferskiej tradycji: wszystko zostało urządzone minimalistycznie. Ocieplają je dąb i buk oraz oryginalne deski, na których surfował Mateusz Zielonka. Niepowtarzalnego klimatu restauracji nadają lampy z lat 50. i 60. Nowa restauracja dysponuje 50 wygodnymi miejscami. Jest czynna codziennie w godzinach od 9.00 do 21.00, a w piątki i soboty – do 22.00. Znajduje się na pierwszym piętrze Magnolia Park obok naleśnikarni La Paryżanka (wejście od ul. Legnickiej).

Na co dzień klienci Magnolia Park mają do dyspozycji restauracje samoobsługowe obok kina Helios: Mr. Chilly, North Fish, Express Oriental, Burger King, Pizza Hut Express, Sevi Kebab, Express Kuchnia Marche, McDonald’s, KFC, Vege Life, Ohh! Sushi&Grill, Subway, Coffee&More. Dodatkowo ofertę gastronomiczną wzbogacają restauracje zlokalizowane w innych częściach galerii, między innymi Frankie’s, La Paryżanka, Pizza Hut, czy drugi lokal Express Kuchnia Marche.

Przeczytaj również wywiad z Mateuszem Zielonką: W kuchni najważniejsza jest pewność siebie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Michał Pietrzak - Niedźwiedź włamał się po smalec w Dol. Strążyskiej

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto