W skrócie
Mam dziś dla ciebie propozycję prawdziwie świątecznego dania, czyli szynki gotowanej, a następnie pieczonej w cieście. Zainspirował mnie przepis z książki kucharskiej Marzenny Kasprzyckiej „Kuchnia polska” z 1987 roku. Pieczenie szynki w cieście sprawia, że mięso staje się bardzo delikatne i rozpływające w ustach. Tę metodę wykorzystuje się również podczas przygotowania słynnej polędwicy Wellington. Szynka pieczona w cieście to staropolskie danie, które od dawien dawna podawano na Wielkanoc. Odświętność potrawy podkreślał fakt, że do przygotowania ciasta, zamiast masła, używano dużej ilości smalcu. Przygotowanie szynki pieczonej w cieście nie jest pracochłonne. Można wręcz powiedzieć, że szynka robi się sama, choć zajmuje jej to dużo czasu. Mięso trzeba bowiem najpierw namoczyć, a następnie gotować na małym ogniu. Jeśli planujesz przygotowanie szynki pieczonej w cieście np. na Wielkanoc, zrób to najlepiej dzień wcześniej.
Szynka pieczona w cieście – tradycyjny przepis na Wielkanoc i nie tylko
Składniki:
- 1 kg surowej wędzonej szynki,
- 2 marchewki,
- korzeń pietruszki,
- mały seler,
- 2 cebule,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- kilka ziaren pieprzu,
- liść laurowy.
Na ciasto:
- 700 g mąki pszennej,
- 100 ml zimnej wody,
- 350 g smalcu,
- sól, pieprz.
Dodatkowo:
- masło do wysmarowania blachy,
- bułka tarta do wysypania blachy.
Jak przygotować tradycyjną szynkę pieczoną w cieście?
- Zaczęłam od namoczenia szynki. Umieściłam ją w całość w misce z wodą i zostawiłam na kilka godzin.
- Umyłam i obrałam warzywa, pokroiłam je na mniejsze części.
- Szynkę i warzywa umieściłam w garnku i nalałam tyle wody, aby całość była przykryta.
- Gotowałam szynkę z warzywami 1,5 godziny na małym ogniu. Po tym czasie zdjęłam garnek z ognia i zostawiłam szynkę w wywarze do ostygnięcia.
- Przygotowałam ciasto. Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam wodę, smalec, sól i pieprz. Zagniotłam ciasto, uformowałam z niego kulę i wstawiłam na godzinę do lodówki.
- Szynkę wyjęłam z wywaru i osuszyłam. Oblepiłam ją dokładnie ciastem.
- Blachę wysmarowałam mąką i wysypałam bułką tartą. Wyłożyłam szynkę na blachę. Ponakłuwałam ciasto widelcem. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez niecałą godzinę.
- Po wyjęciu szynkę można kroić na plastry.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?