1 z 16
Następne
12 potraw wigilijnych, które powinny znaleźć się na świątecznym stole. Zobacz, o jakich daniach nie możesz zapomnieć
1. Barszcz wigilijny z uszkami
Barszcz wigilijny podany z pasztecikami czy uszkami to jedna z najpopularniejszych wigilijnych potraw.
Składniki na barszcz:
1 kg buraków
1 cebula
liść laurowy, sól, pieprz, majeranek
kwaśne jabłka lub ocet
Jak zrobić barszcz wigilijny?
Buraki umyj, obierz. Przełóż do dużego garnka i zalej wodą. Dodaj cebulę i liść laurowy. Gdy buraki się zagotują zakwaś barszcz dodając jabłka lub ocet i pogotuj ok. 30 min. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz powinien odstać, by nabrać smaku.
Jak zrobić uszka wigilijne?
Kliknij w link i zobacz krok po kroku, jak przygotować uszka z kapustą i grzybami:
Jak zrobić uszka wigilijne? Przepis