Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co zamiast masy krówkowej? Wypróbuj prosty przepis na zdrową masę krówkową z daktyli. Potrzebujesz tylko 4 składniki

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Daktyle są naturalnym słodzikiem, przez co z powodzeniem można dodawać je do ciast, deserów, musów, zup, sosów czy sałatek. Można z nich przygotować m.in. krem krówkowy.
Daktyle są naturalnym słodzikiem, przez co z powodzeniem można dodawać je do ciast, deserów, musów, zup, sosów czy sałatek. Można z nich przygotować m.in. krem krówkowy. freepik
Jak połączyć miłość do słodyczy i troskę o zdrowie? Daktylami! Te słodkie owoce są znakomitym zamiennikiem słodzików i z powodzeniem możesz ich użyć i w ciastach i deserach. Ten przepis na zdrową masę krówkową zrobisz z łatwością i potrzebujesz do niego tylko 4 składników. Wypróbuj przepis na pyszny i zdrowy krem krówkowy z daktyli.

Spis treści

Do czego można użyć daktyli?

Daktyle to owoce palmy daktylowej. Choć są znane z tropikalnych krajów, to stają się coraz bardziej popularne w innych regionach świata. Większość daktyli, które są sprzedawane m.in. w Polsce, są suszone (to te z pomarszczoną skórką). Najbardziej znane odmiany daktyli to Medjool i Deglet Noor.

Daktyle są miękkie i słodkie. Są też bogate w niektóre ważne składniki odżywcze, takie jak magnez, miedź, żelazo czy witamina B6. Mają wysoką zawartość błonnika i przeciwutleniaczy. Wykazują też inne potencjalne działanie prozdrowotne – są korzystne dla zdrowia mózgu, kości oraz mogą pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi. Daktyle są naturalnym słodzikiem, przez co z powodzeniem można dodawać je do ciast, deserów, musów, zup, sosów czy sałatek.

Masa krówkowa z daktyli – przepis

czas przygotowania: ok. 10 minut + noc moczenia daktyli
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) daktyli
  • ok. pół szklanki (125 ml) mleka lub napoju roślinnego
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • pół łyżeczki soli

Jak zrobić masę krówkową z daktyli?

Zdrowsza wersja masy krówkowej z daktyli, masła orzechowego i mleka lub napoju roślinnego jest doskonałym dodatkiem do ciast, deserów, naleśników, grzanek, kanapek czy gofrów. Daktyle wystarczy namoczyć przez noc, a następnego dnia połączyć z pozostałymi składnikami.

  1. Daktyle umieść w niewielkiej misce lub garnku i zalej mlekiem. Wstaw do lodówki na całą noc.
  2. Namoczone daktyle odcedź od płynu, ale nie wylewaj go – użyjesz go do uzyskania pożądanej konsystencji kremu.
  3. W blenderze lub malakserze umieść daktyle, masło orzechowe i sól. Wlej część mleka, w którym moczyły się daktyle.
  4. Zblenduj całość na jednolitą masę. Jeżeli masa nie jest idealnie gładka i widać kawałki daktyli, to możesz zblendować ponownie, ale nie przejmuj się – to całkowicie normalne i w ogóle nie psuje smaku kremu krówkowego.
  5. Jeżeli masa jest za gęsta, dodaj mleko lub napój roślinny, który pozostał po moczeniu daktyli. Nie dodawaj go jednak za dużo, żeby masa nie była zbyt rzadka.
  6. Przed podaniem wstaw gotową masę krówkową do schłodzenia na min. 15 minut. Używaj do ciast, ciasteczek, grzanek, gofrów, naleśników i placuszków na słodko. Smacznego!

Do czego użyć masę krówkową?

Masa krówkowa lub kajmakowa to popularny dodatek do wielu ciast i deserów. Można nią przełożyć wafel czy biszkopt, dodać do lodów, nadziać nią kruche babeczki czy posmarować naleśniki i gofry. Świetnie się nada do mazurków wielkanocnych czy tart.

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

od 7 lat
Wideo

Nasze Miasto - Restauracja Gruzinka

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Co zamiast masy krówkowej? Wypróbuj prosty przepis na zdrową masę krówkową z daktyli. Potrzebujesz tylko 4 składniki - Strona Kuchni

Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto