W skrócie
Domowe paluszki rybne można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakują panierowane i smażone na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym. Osoby dbające o kaloryczność dań mogą upiec paluszki rybne we frytkownicy beztłuszczowej. Proponujemy zrobić paluszki rybne z piekarnika, które będą zdrowszą wersją dziecięcego przysmaku.

Paluszki rybne – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 4 filety białej ryby np.: dorsza, miruny, morszczuka albo soli,
- 1 jajko,
- 100 g bułki tartej,
- 1 łyżka oleju.
Opcjonalnie:
- 60 g mąki pszennej.
Do smaku:
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Jak najlepiej zrobić paluszki rybne?
Przygotowanie:
- Filety należy osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w równej wielkości prostokątne paluszki. Optymalną długością będzie 7 cm.
- Jajko należy rozkłócić na jednolitą masę, następnie trzeba doprawić ją solą i pieprzem.
- Kawałki ryby należy obtoczyć w bułce tartej. Można także obtoczyć je jak kotlety schabowe w jajku, mące i bułce tartej.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia należy rozsmarować olej, następnie trzeba ułożyć paluszki rybne i piec w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza przez 15 minut.
Smażone paluszki rybne
Domowe paluszki rybne można także usmażyć. W takim przypadku na głębokiej patelni można rozgrzać olej o wysokiej temperaturze dymienia np.: rzepakowy. Temperaturę tłuszczu można sprawdzić, dotykając powierzchni małą porcją, gdy tłuszcz zaskwierczy, można wrzucić powoli paluszki rybne. Czas smażenia wszystkich paluszków to około 15 minut. Aby tłuszcz nie pryskał podczas kładzenia porcji na patelni, trzeba upewnić się, że ryba miała temperaturę pokojową, była dobrze osuszona i panierka dobrze się trzyma. Można także dodać do oleju szczyptę soli, aby zapobiec ewentualnym poparzeniom. Sól pochłonie nadmiar wilgoci z potrawy i nie wzburzy oleju.
Czytaj także: Surówka do ryby nie musi być nudna. Zobacz 9 pysznych przepisów na dodatki do obiadu z rybą w roli głównej
Sposób podania domowych paluszków rybnych
Własnoręcznie przygotowane paluszki rybne można podawać z sosem tatarskim albo sosem tysiąca wysp. Warto też przygotować surówkę z kiszonej kapusty albo surówkę z marchewki i chrzanu. Pysznym towarzystwem do chrupiącej ryby będzie purée ziemniaczane albo tradycyjna mizeria.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?