Dynia na słodko lub w wersji wytrawnej. Te przepisy zachwycą każdego. Sprawdź, co pysznego przyrządzisz z sezonowego warzywa

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych ziemniaczanych paseczków. W wersji pieczonej stanowią zdrową przekąskę i zabierają mniej czasu niż te smażone w oleju. Dynię kroimy na kawałki, które skrapiamy oliwą, ziołami i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Najlepiej piec je w temp. 180-190 stopni Celsjusza.
Frytki z dyni to ciekawa odmiana dla fanów tradycyjnych ziemniaczanych paseczków. W wersji pieczonej stanowią zdrową przekąskę i zabierają mniej czasu niż te smażone w oleju. Dynię kroimy na kawałki, które skrapiamy oliwą, ziołami i wstawiamy do piekarnika na pół godziny. Najlepiej piec je w temp. 180-190 stopni Celsjusza. Janusz Wójtowicz/Polska Press Grupa
Królową tej jesieni niewątpliwie jest i będzie dynia, a co za tym idzie pełne barw przepisy z dyni. Często niedoceniana ma ogrom właściwości odżywczych, a dań, w których można ją wykorzystać, jest mnóstwo. Zaproszona do naszej kuchni odwdzięczy się dobroczynnym wpływem na odporność. Przyrządzona na słodko lub wytrawnie – podbije niejeden stół. Zobaczcie, czym zaskoczycie gości, biorąc na warsztat dynię!

Bogata w witaminy A, B, magnez, potas, niskokaloryczna, o specyficznym, ale głębokim smaku. Idealna do kuchni rodzinnej, codziennej oraz dietetycznej. Praktycznie każda część dyni może być wykorzystana – miąższ, pestki, a w niektórych przypadkach nawet skórka. Warto wiedzieć, że rodzina dyniowatych to nie tylko dynie. Do tej grupy należą również arbuzy, melony, cukinie, a nawet ogórki.

To też może Cię zainteresować

Dynia nie tylko w Halloween

Dynia od lat to symbol amerykańskiego Halloween, służy nie tylko do jedzenia, ale też dekoracji. W Europie warzywo pojawiło się w XVI wieku. Dynia na dobre powinna zagościć w naszej kuchni, zwłaszcza teraz, gdy jest na nią sezon. Od lat hitem jest dynia hokkaido z Dalekiego Wschodu. Dostępna w sklepach oraz punktach ze zdrową żywnością jest prosta w przygotowaniu. Mała, wielkości jabłka czy cebuli, nada się na przekąskę lub frytki.

Przepisy z dyni królują jesienią

Dynia sama w sobie ma specyficzną gorycz, którą warto podbić odpowiednimi przyprawami. Warzywo doskonale komponuje się z nutami cytrusowymi, kokosowymi, a pikanterii dodają przyprawy – imbir, chilli, pieprz, cynamon, goździki albo kardamon. W naszej galerii znajdziecie kilka przepisów, które zaskoczą nawet wybredne podniebienia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wysokie dopłaty do węgla – kończy się termin składania wniosków

Materiał oryginalny: Dynia na słodko lub w wersji wytrawnej. Te przepisy zachwycą każdego. Sprawdź, co pysznego przyrządzisz z sezonowego warzywa - Strefa Agro

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie