MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
MIT i PÓŁPRAWDA. Wprawdzie obróbka termiczna lub suszenie...
fot. jasiek03/123rf.com

Fakty i mity o grzybach. Niektóre są niebezpieczne! Grzyby trujące łatwo poznać? Gotowane grzyby są bezpieczne? Sprawdź, w co nie wierzyć

Gotowanie, suszenie itp. pozwoli pozbyć się trucizny z grzybów

MIT i PÓŁPRAWDA. Wprawdzie obróbka termiczna lub suszenie sprawia, że toksyn jest mniej, ale nie pozbawia ich grzybów. Gatunki trujące, nawet tak „obrobione”, nadal mogą wywołać zatrucia, albo uszkodzenia narządów. Natomiast są też gatunki jadalne, ale ciężkostrawne. W ich przypadku rzeczywiście zaleca się jedzenie tylko po obróbce termicznej lub wstępnym obgotowaniu z odlaniem wody. Podkreślamy – chodzi o gatunki jadalne.

Zobacz również

Michał Rakoczy: Nie dopuszczałem myśli, że spadniemy

NOWE
Michał Rakoczy: Nie dopuszczałem myśli, że spadniemy

Ruszyła rekrutacja do szkół ponadpodstawowych w Kaliszu

NOWE
Ruszyła rekrutacja do szkół ponadpodstawowych w Kaliszu

Polecamy

Tuning auta. Co jest dozwolone i w jakim zakresie? Co jest zabronione?

Tuning auta. Co jest dozwolone i w jakim zakresie? Co jest zabronione?

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Sekret sylwetki Doroty Gardias. Codziennie przestrzega tych dwóch zasad i są efekty

Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste

Tradycyjne pierogi z truskawkami. Z tym przepisem są dziecinnie proste