MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje...
fot. pixabay.com/JerzyGorecki

Groch? Soczewica? A może fasola? Postaw na rośliny strączkowe, dziś mają swoje święto. Tyle uprawia się ich w Polsce

Kotlety z soczewicy

Najchętniej sięgamy po czerwoną soczewicę, łatwo się gotuje i nie potrzebuje długiego namaczania. Można ją wykorzystać np. w kotletach. Sposób wyrabiania masy jest podobny, jak w przypadku kotletów mielonych z mięsa czerwonego lub białego, zamiennikiem jest tutaj strączek. Szklankę soczewicy łączymy z posiekaną cebulką, startą marchewką, czosnkiem, jajkiem, 2 łyżkami oleju, 1/3 szklanki mąki, wybranymi przyprawami (np. sól, pieprz, papryka wędzona papryka słodka), można też dodać łyżeczkę wody. Z powstałej masy formujemy kilka owalnych kotletów, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Zobacz również

Przegląd tygodnia od 12.05 w Pleszewie

NOWE
Przegląd tygodnia od 12.05 w Pleszewie

Tygodniowy przegląd prasy w Łasku, (12.05-18.05.2024)

NOWE
Tygodniowy przegląd prasy w Łasku, (12.05-18.05.2024)

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Czy wesele bez alkoholu może się udać? Zobacz, jak je zorganizować

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz