Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Jak panierować karpia na święta? Oto 3 sposoby na chrupiącą skórkę. Dzięki prostym trikom bułka nie odpadnie

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Chrupiącego karpia na świątecznym stole można panierować w tradycyjny sposób w bułce tartej.
Chrupiącego karpia na świątecznym stole można panierować w tradycyjny sposób w bułce tartej. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiąca panierka na karpiu nie jest trudna do zrobienia. Najczęściej przyrządza się ją z bułki tartej i mąki pszennej. Na wieczerzę wigilijną proponuję nie zatrzymywać się tylko na klasycznej panierce, ale urozmaicić ją o zioła, przyprawy i rozkruszone orzechy. Poznaj sprawdzony patent na domową panierkę do karpia.

W skrócie

Klasyczna panierka nie musi być używana tylko do karpia. W ten sposób można obtoczyć różne gatunki ryb, nadając im niepowtarzalnego smaku i dodając im smakowitej struktury. Wybór produktów do obtoczenia kawałków ryby, nie jest jedyny. Możesz zastanawiać się, co zrobić, aby panierka nie odpadała podczas smażenia. Oto 5 patentów, aby panierka do karpia nie przywarła podczas smażenia.

W galerii można zobaczyć sposoby na panierowanie karpia

  • Po pierwsze należy po obtoczeniu lekko docisnąć panierkę, aby dokładnie przywarła do mięsa.
  • Po drugie po panierowaniu porcje karpia warto wstawić do lodówki nawet na 30 minut, aby dobrze przyczepiła się do ryby.
  • Po trzecie karpia i inne ryby należy smażyć na gorącym oleju na szerokiej patelni. Ryby nie można kłaść na patelni od razu po smażeniu, gdyż panierka przyklei się i mięso przywrze do dna.
  • Po czwarte – podczas smażenia delikatnie obracaj rybę przy pomocy szczypiec kuchennych. Użycie widelca lub łopatki zwiększa ryzyko poparzenia, a także przywierania mięsa.
  • Na koniec radzę nie przesadzać z ilością panierki na rybie. O ile chrupiąca skórka jest pyszna, o tyle jej nadmiar odpadnie podczas smażenia. Po panierowaniu należy delikatnie otrząsnąć filety z karpia lub innej ulubionej przez domowników ryby.

Tradycyjna panierka do karpia

Prosta panierka z bułki tartej i mąki wystarcza na około 1,5 kg karpia. Wystarczy przygotować 30 g bułki tartej, 20 g mąki pszennej i dokładnie wymieszać w misce. W tej mieszance należy obtaczać każdy filet z karpia, a następnie smażyć na rozgrzanym oleju z łyżką masła, do momentu aż nabierze złotego koloru. Jeśli dysponujecie termometrem kuchennym, to możecie sprawdzić mięso wewnątrz. Dobrze usmażone powinno mieć około 63° Celsjusza.

Czytaj także:

Orzechowa panierka do karpia

Poszukiwacze chrupkości powinni zainteresować się dodatkiem orzechów włoskich do panierki. Należy 30 g orzechów rozdrobnić w blenderze do momentu uzyskania konsystencji drobnego żwirku. Kawałki powinny być większe niż piasek. Do rozkruszonych orzechów należy dodać 20 g bułki tartej, w drugiej misce 20 g mąki pszennej z ziołami. W szczególności smaku dodaje tymianek, natka pietruszki i oregano. Każdy filet z karpia należy zanurzyć w doprawionej ziołami mące, roztrzepanym jajku i na koniec w bułce tartej z rozdrobnionymi orzechami.

Panierka z płatków kukurydzianych

Najczęściej panierka z płatków kukurydzianych stosowana jest do usmażenia filetów z kurczaka. Taką samą metodę można zastosować do zrobienia chrupiących kawałków karpia. Można zrobić karpia jak kurczaka w stylu KFC, mieszając mąkę z rozkruszonymi płatkami kukurydzianymi.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Patelnie w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak panierować karpia na święta? Oto 3 sposoby na chrupiącą skórkę. Dzięki prostym trikom bułka nie odpadnie - Strona Kuchni

Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto