Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

Hala Gąsienicowa w Tatrach już bez śniegu. Za to szczyty wciąż ośnieżone ZDJĘCIA

B. Staszewski: biało-tęczowa flaga z orłem pokazywała, że my też jesteśmy Polakami

B. Staszewski: biało-tęczowa flaga z orłem pokazywała, że my też jesteśmy Polakami

Polecamy

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Od „drogiej brunetki” Hailey Bieber do świetlistego blondu. Modne kolory włosów

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Ile zarabiają studenci w Polsce? Co trzeci powyżej 4 tysięcy miesięcznie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie

Kurczak ze szparagami na wiosenny obiad. Prosty przepis na pyszne danie