Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie...
fot. Ivan-Balvan/GettyImages.com

Kto nie powinien jeść ogórków kiszonych? Osoby z tymi schorzeniami powinny ograniczyć jedzenie kiszonek. Sprawdź, czy jesteś w tej grupie

Nietolerancja histaminy

Histamina, to hormon naturalnie występujący w organizmie człowieka, który odpowiada za szereg ważnych reakcji. Niestety jest ona również odpowiedzialna za wywoływanie reakcji alergicznych, w tym pokrzywki, świądu i zaczerwienienia skóry. Histamina jest również obecna w produktach żywnościowych, a jej największe ilości znajdziemy w kapuście i ogórkach kiszonych, szpinaku, czerwonym winie i szampanie. Dlatego spożywanie ogórków kiszonych u osób z nietolerancją histaminy może powodować nagły skurcz brzucha, biegunkę i zmiany skórne.

Zobacz również

Mecz Znicz - Arka: gdzie oglądać? Transmisja w telewizji i stream w internecie

Mecz Znicz - Arka: gdzie oglądać? Transmisja w telewizji i stream w internecie

Strzelecka Licealiada w LOK-u

NOWE
Strzelecka Licealiada w LOK-u

Polecamy

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Reklamy na VOD już w Polsce – będziesz oglądać?

Planujesz urlop w Chorwacji? Właśnie spadł tam... śnieg

Planujesz urlop w Chorwacji? Właśnie spadł tam... śnieg

Matura z biologii na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz

Matura z biologii na poziomie rozszerzonym 2024. Tu będą odpowiedzi i arkusz