Spis treści
Mam dla ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na pyszne kokosanki. Proponuję przygotować ciasteczka z wiórek kokosowych namoczonych w rozpuszczonym maśle z cukrem. Dzięki temu po upieczeniu będą miały chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze.
Gotowe ciasteczka warto przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie wyschły i na dłużej zachowały swój aromat i smak.
Kokosanki - przepis
Czas przygotowania: ok. 40 minut,
porcja: na 25 kokosanek,
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 200 g wiórek kokosowych,
- 50 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 białka,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Zobacz także: Przepis na bajaderki - pyszne ciastka bez pieczenia
Jak zrobić kokosanki?
- W garnuszku rozpuść masło z cukrem.
- Do gorącej masy dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
- Białka ubij mikserem na sztywną pianę.
- Do białek dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj mikserem jeszcze przez minutę.
- Dodaj masę kokosową do piany z białek i dokładnie wymieszaj.
- Za pomocą łyżeczki formuj małe kuleczki z masy i kładź je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz kokosanki przez 15 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.
- Gotowe ciasteczka wystudź. Przechowuj je w szczelnym pojemniku, by zachowały świeżość.
Sprawdź także: Ciastka na prezent na święta. Przepisy na jadalne prezenty dla przyjaciół i dla rodziny
Zobacz także inne przepisy na ciasteczka ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
kup najtaniej

Berlinger Haus Zestaw Do Soli I Pieprzu 3 El. Przyprawnik Black...
kup najtaniej

Joseph Joseph Nest Zestaw Desek Do Krojenia Niebieski 3el (60122)
kup najtaniej

Dkd Home Decor Zestaw Do Sushi Wielokolorowy Bambus Mandala...
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym