Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nie daj cierpieć karpiowi, zanim trafi na wigilijny stół. Co roku przed świętami zabija się ok. 20 ton tej ryby

Karolina Niemczyk
Karolina Niemczyk
Przedświąteczna sprzedaż karpia stanowi aż 90 procent rocznego utargu. Kiedy ryba osiągnie odpowiedni wiek, gotowa jest na to by trafić na patelnię. Szacuje się, że przed Bożym Narodzeniem zabija się około 20 ton tej ryby.

Karpie odławiane przed świętami muszą mieć trzy lata aby nadawały się na sprzedaż o co powinny zadbać hodowcy ryb. W ostatnich latach nasz stosunek do karpia uległ zmianie. Można zauważyć, że karp traktowany jest zarówno przez sprzedających jak i kupujących jak żywe zwierzę, a nie przedmiot, który można nieść do domu w foliowej zrywce.

Ryby sprzedawane w marketach mogą swobodnie pływać w basenie, a stanowisko obsługują specjalnie wyznaczone osoby, które potrafią umiejętnie i bez cierpienia odebrać zwierzęciu życie. Niektórzy wciąż preferują zakup żywej ryby, którą później sami oporządzają w domu.

U mnie w domu zawsze kupowało się żywego karpia. Jeszcze w zeszłym roku rybę przygotowywał mój tato, niestety zmarł w tym roku. Nie wiem czy jestem gotów przejąć po nim pałeczkę ale postaram się. Tradycję trzeba zachować. Tato przez lata nauczył mnie jak szybko zabić rybę by nie musiała cierpieć – opowiada Krzysztof Węgrowski.

Tradycja spożywania karpia w czasie świąt Bożego Narodzenia pojawiła się w Polsce dopiero w latach powojennych. Ta azjatycka ryba bardzo szybko przystosowuje się do nowych warunków i żywi się niemal wszystkim, dlatego też była łatwa w hodowli i szeroko dostępna w okresie niedoboru żywności. Chociaż wielu Polaków wciąż przestrzega wyłącznie postnych dań w dniu 24 grudnia nie ma do tego religijnych przesłanek. Karp zanim trafi na talerz powinien być traktowany w sposób humanitarny.

Co roku Główny Inspektor Weterynarii wydaje komunikat, w którym szczegółowo opisuje sposób odpowiedniego transportowania, przechowywania oraz uśmiercania karpia. Ponadto, jeśli ktokolwiek zauważy niewłaściwe traktowanie zwierzęcia w miejscu jego sprzedaży, może zawiadomić najbliższą placówkę Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak globalne ocieplenie zmienia wakacyjne trendy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Nie daj cierpieć karpiowi, zanim trafi na wigilijny stół. Co roku przed świętami zabija się ok. 20 ton tej ryby - Zgorzelec Nasze Miasto

Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto