Spis treści
Pawilon Norweski w Cieplicach-Zdroju. Niezwykła budowla na Dolnym Śląsku
Pawilon Norweski uznawany jest za jedyną na świecie budowlę w klasycznym stylu norweskim, która zachowała się w prawie niezmienionym stanie. Powstał w 1909 r. na wzór najstarszej ( z 1880 roku) budowli w stylu norweskim – restauracji Frognerseteren koło Oslo.
Jeleniogórska restauracja wybudowana została w stylu tak zwanym smoczym (norweskim), który rozpropagował w Europie Wilhelm II. Cesarz bywał w Skandynawii i w norweskiej architekturze i kulturze dopatrywał się wspólnych nordyckich źródeł łączących Wikingów i Germanów.
Co charakteryzowało styl norweski?
- wykorzystanie drewnianych belek, układanych w poziomie, okorowanych i później bejcowanych na ciemny brąz,
- kamienna podmurówka,
- wiele pomieszczeń bocznych, ustawianych pod kątem prostym,
- piętro wystawało zawsze poza obrys parteru, na nim były zadaszone przejścia, podobne do balkonów,
- zwieńczenie dachu z każdej strony zakończone było głową smoka, tak jak na długich łodziach Wikingów .
Najbardziej znanym przykładem architektury norweskiej na Dolnym Śląsku jest kościół Wang w Karpaczu.
Krótka historia Pawilonu Norweskiego w Jeleniej Górze - Cieplicach
Pawilon wybudował Eugen Füllner, właściciel dobrze prosperującej fabryki maszyn papierniczych. Na początku XX wieku poczynił szereg inwestycji na rzecz uzdrowiska Cieplice. Jedną z nich było założenie malowniczego parku zwanego norweskim.
Eugen Füllner odbył podróż do Norwegii i zauroczony tamtejszym budownictwem ludowym postanowił wznieść w Cieplicach pawilon w tzw. „stylu smoczym”, dziś zwany Pawilonem Norweskim. Pierwowzorem była znajdująca się nieopodal Oslo restauracja „Frognerseteren”.
Do lat 50. XX wieku w pawilonie funkcjonowała restauracja. Od 1967 roku do 11 sierpnia 2013 roku był on siedzibą Muzeum Przyrodniczego, które przeprowadziło się do dawnej Biblioteki Schaffgotschów (Zespołu Pocysterskiego).
W marcu 2017 roku budynek kupiła Alicja Mazur, znana w Jeleniej Górze restauratorka. Remontując obiekt, pod okiem konserwatora zabytków, zadbała o odtworzenie wnętrz i każdy szczegół. Alicja Mazur nie ukrywa, że remont był żmudny. Plany pokrzyżowała także pandemia. Wreszcie restaurację udało się otworzyć.
Co można zjeść w Pawilonie Norweskim?
Menu restauracji opiera się na tradycyjnej polskiej kuchni. Nawiązaniem do norweskiej tradycji są dania rybne i z owocami morza.
Przykładowe ceny dań:
- Przystawki: od 28 zł za matiasa do 49 zł za tatara z polędwicy wołowej
- Carpaccio z łososia- 42 zł
- Zupa borowikowa- 35 zł
- Rosół - 19 zł
- Zupa rybna - 36 zł
- Placki ziemniaczane ze szpinakiem - 39 zł
- Placki ziemniaczane gulaszem wieprzowym - 41 zł
- Spaghetti bolognese - 36 zł
- Okoń morski - 79 zł
- Dorsz z patelni - 62 zł
Serwowane są także sałaty, pizze, steki, burgery, desery, napoje.
Menu znajdziesz TUTAJ
Jak tam dojechać, zobacz tutaj:
Zdjęcia wnętrz Pawilonu Norweskiego zobacz tutaj
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- W jakiej kondycji jest polskie kino? Co będziemy oglądać? Podsumowanie 48. FPFF
- Kolejna katastrofa samolotu z wagnerowcami? Dokładnie miesiąc od śmierci Prigożyna
- Groźne oblicze AI. Nagie zdjęcia nieletnich dziewczynek trafiły do sieci
- Czy znasz instrukcję obsługi lasu? Za te rzeczy możesz dostać mandat! QUIZ