Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Pokrój ziemniaki, wrzuć do słoika i zalej colą. Te frytki są lepsze niż z popularnych fast foodów! Prawdopodobnie je pokochasz

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Ziemniak to obok cebuli jedno z ukochanych warzyw w Polsce. Jemy je i lubimy pod każdą postacią. Frytki to jedna z nich. Jak je zrobić, żeby smakowały jak w ulubionych fast foodach? To proste! Wystarczy włożyć je do słoika, zalać colą i cieszyć się ich niesamowitym smakiem. Zobacz, jak zrobić ciepłą przekąskę na jesienne wieczory.

Spis treści

Zbliżenie na ręce chwytające frytki
Frytki zjadamy chętnie jako przekąskę lub dodatek do dania głównego. Zobacz, jak zrobić chrupiące frytki z colą. freepik

Frytki lepsze niż w fast foodzie. Przepis na frytki z colą

Frytki są popularną przekąską lub dodatkiem do wielu dań. Jak zrobić, żeby były chrupiące i niesamowicie smakowały? Ten niecodzienny sposób to ułatwi. Zobacz, jak przygotować pyszne frytki lepsze niż w fast foodzie.

Zobacz też: Jak zrobić frytki idealne? Poznaj kulinarne triki szefów kuchni. Teraz domowe frytki będą naprawdę pyszne

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja: dla 4 osób (lub 2 dla wielbicieli frytek)
poziom trudności: łatwy

Składniki na frytki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1,5 litra coli (najlepiej oryginalnej)
  • 1 łyżka skrobi
  • olej do smażenia
  • sól

Przepis na frytki z colą ze słoika:

  1. Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je w słupki.
  2. Przygotowane ziemniaki włóż do dużego słoika (900 ml lub większy) lub szklanej miski i zalej colą. Powinno wystarczyć 0,5 litra, ale to zależy od wybranego naczynia.
  3. Odstaw ziemniaki w coli na 10 minut.
  4. Odlej colę od frytek, używając sitka lub durszlaka.
  5. Frytki wyłóż na papierowy ręcznik i odsącz z płynu.
  6. Przełóż je do miski, dodaj skrobię i wymieszaj.
  7. Rozgrzej olej w garnku i usmaż frytki.
  8. Usmażone frytki przełóż na ręcznik papierowy i odsącz z tłuszczu.

Sprawdź też: Pieczone frytki z batatów. Jeden trik sprawi, że będą ekstra chrupiące. Poznaj najlepszy przepis na frytki z batatów

Prosty sos do frytek. Ketchup z colą do smażonych ziemniaczków

Smak frytek podkreśla sos. Można wybrać klasyczne, jak ketchup czy majonez, podkręcić je czosnkiem, przygotowując aromatyczny sos czosnkowy, lub zrobić coś zupełnie innego. Sos na bazie ketchupu z dodatkiem coli i innych składników będzie świetnym uzupełnieniem frytek z colą. Można go przygotować, kiedy ziemniaki moczą się w popularnym napoju, a kiedy frytki będą już gotowe, cieszyć się smakiem.

Sos do frytek z colą – składniki:

  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ketchup
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 50 ml coli
  • 1,5 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

Sos do frytek z colą – przepis:

  1. Obierz cebulę i ząbek czosnku.
  2. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej olej.
  4. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę i czosnek, dodaj ketchup, miód, sos sojowy, ocet, paprykę i pieprz.
  5. Do mieszanki dolej colę, wymieszaj całość i zostaw przez chwilę na patelni.
  6. Gotowy sos przełóż do miseczki do sosów i maczaj w nim frytki. Smacznego!

Zobacz:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Pokrój ziemniaki, wrzuć do słoika i zalej colą. Te frytki są lepsze niż z popularnych fast foodów! Prawdopodobnie je pokochasz - Strona Kuchni

Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto