Restauracje w Zieleńcu. Gdzie warto zjeść i jakie dania są najczęściej wybierane przez gości?

Paulina Schulz
Paulina Schulz
Zieleniec oprócz świetnej infrastruktury posiada także bogate zaplecze gastronomiczne. Znajdziemy tu zróżnicowane menu, a wśród bogatej oferty dań z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co zatem warto zjeść, będąc w Zieleńcu? Sprawdziliśmy, co serwują poszczególne restauracje, bary i karczmy, a także które dania są najczęściej zamawiane przez gości.
Zieleniec oprócz świetnej infrastruktury posiada także bogate zaplecze gastronomiczne. Znajdziemy tu zróżnicowane menu, a wśród bogatej oferty dań z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co zatem warto zjeść, będąc w Zieleńcu? Sprawdziliśmy, co serwują poszczególne restauracje, bary i karczmy, a także które dania są najczęściej zamawiane przez gości. Fot. Hanka Ośrodek Wypoczynkowy
Zieleniec oprócz świetnej infrastruktury posiada także bogate zaplecze gastronomiczne. Znajdziemy tu zróżnicowane menu, a wśród bogatej oferty dań z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Co zatem warto zjeść, będąc w Zieleńcu? Sprawdziliśmy, co serwują poszczególne restauracje, bary i karczmy, a także które dania są najczęściej zamawiane przez gości.

Spis treści

Zieleniec położony jest w Górach Orlickich i jest dzielnicą miasta Duszniki-Zdrój. To jeden z największych ośrodków narciarskich w Polsce. Panuje tu unikatowy, zbliżony do alpejskiego, mikroklimat, który sprawia, iż organizm produkuje zwiększoną liczbę czerwonych krwinek. Zieleniec odwiedzany jest przez turystów przez cały rok. Wybierając się w to miejsce, warto skosztować także kuchni oferowanej przez lokalne restauracje, karczmy i bary. Sprawdziliśmy, co najczęściej w poszczególnych miejscach zamawiają goście.

Restauracja Hanka i "Jadło Górala"

Znajdująca się w Ośrodku Wypoczynkowym Hanka Relax & Spa, restauracja oferuje bogate menu zarówno kuchni polskiej, jak i włoskiej. Wśród dań, które najczęściej zamawiane są tu przez gości znajdziemy:

  • żeberka serwowane w sosie Barbeque, które podane są na kapuście z kminkiem, chrzanem i ziemniakami w ziołach
  • żurek na domowym zakwasie z białą kiełbasą, jajkiem oraz kwaśnica na wieprzowinie z wkładką z żeberka. Obie zupy podawane są z pieczywem i zapłacimy za nie 24 zł.
  • "Jadło Górala" czyli danie dla dwojga składającego się z aromatycznych mięs z grilla. Jest to polędwiczka, karkówka, filet i boczek. A wszystko to serwowane jest z ziemniakami ziołowymi, surówką i kwaszonym ogórkiem. Koszt 89 zł.

Warta uwagi jest także serwowana tu kaczka. Tą jednak zamówić trzeba z wyprzedzeniem.

Restauracja Grapa i żeberka sous vide

Restauracja Grapa znajduje się przy stoku G10. Posiada szerokie, ale bardzo smaczne menu, w którym znajdziemy danie kuchni polskiej, włoskiej oraz meksykańskiej. Tu prawdziwym hitem są:

  • Żeberka sous vide, za które zapłacimy 51 zł
  • pizza, którą przygotowuje pizzerman Filip. Do wyboru 8 różnych propozycji, po 32 cm każda
  • pierogi, naleśniki z nutellą lub malinami oraz pyszny jabłecznik.

Szarotka Zieleniec - pierogi z gęsiną i pikantna sałatka z buraków i sera regionalnego

Restauracja znajduje się w hotelu Vital & SPA Resort Szarotka. Znajdziemy tu zarówno kuchnię polską, jak i międzynarodową. Specjalnością tego miejsca są:

  • Pierogi z gęsiną, natką pietruszki i czosnkiem, podane z omastą i kwaśną śmietaną - 42,00 zł
  • Pikantna sałatka z buraków i sera regionalnego
    Pikantna sałatka z buraków, pora, orzechów włoskich i sera podpuszczkowego z kozieradką (regionalnej produkcji Stołowogórskiej Krainy Mleka z Radkowa) z owocami granatu, podany z dressingiem orzechowym, rukolą i grzanką - 38,00 zł
  • Burger z wyczesaną (rwaną) wieprzowiną
    Kawałki długopieczonej wieprzowiny, sałatka colesław, sosy, chrupiąca bułka, frytki - 42,00 zł

Skałka Zieleniec - steak i smażone lody

Restauracja znajduje się w pensjonacie Skałka Zieleniec, 200 m od wyciągu kanapowego i 450 m od wyciągu kanapowo-gondolowego. Menu bogate jest w danie regionalne, w tym danie sezonowe. Wybierając się w to miejsce, warto spróbować:

  • zupy: bulion kaczy czyli wolno gotowany rosół z kaczki podawany z pielmieni z wołowiną, marchewką i zieleniną - 23 zł czy wegetariański krem z kurek z pampuchem, tymiankowym pesto oraz parmezanem - 26 zł
  • Tatar z jelenia wędzony w dymie - to prawdziwy hit wśród przystawek, za który zapłacimy 39 zł
  • Wśród dań głównych najczęściej wybieranych przez gości są: golonka z dzika oraz Tony Hawk Steak. Za golonkę zapłacimy tu 79 zł, za 700 g wołowego rostbefu z żebrem - 149 zł.

Dla lubiących słodkości uwadze polecamy smażone lody - 19 zł.

Alpejski Zieleniec - pierogi ukraińskie i pyszne ciasta

Obiekt położony jest w samym sercu Zieleńca. Znajduje się w pobliżu sześcioosobowego wyciągu z podgrzewaną kanapą. Restauracja szczególnie poleca:

  • placki ziemniaczane z gulaszem 35 zł
  • kwaśnicę 24 zł
  • pierogi ukraińskie 30 zł

Zjemy tu także pyszne obłędne desery, w tym m.in. tiramisu czy szarlotkę na ciepło z lodami.

Karczma Diament w Zieleńcu - domowe jedzenie

Karczma znajduje się przy wyciągu narciarskim Diament, w pobliżu kolei Skyway Express. Znajdziemy tu domowe jedzenie, a goście mogą sami komponować sobie swój talerz, bo wszystko dostępne jest w bemarach. Potrawy przygotowywane są codziennie. Za obiad zapłacimy tu około 30 zł.

Jäger Burger - burgeryi gulasz z dzika

Jäger Burger to idealne miejsce dla miłośników dobrych burgerów i nie tylko. Znajduje się przy dużym parkingu w Zieleńcu, a w menu znajdziemy: steaki, kiełbaski, czeskie przysmaki i oczywiście burgery. Flagowe specjały Jäger Burgera to:

  • Burger z jelenia, chutney z czerownej cebuli na Jagermaistrze i czeskim serem rokfor - 30 zł
  • Gulasz z dzika z pieczonym ziemniakiem w ziołach - 30 zł
  • Pastrami z mostka wołowego z czeską musztardą i chrzanem - 30 zł

Warto spróbować także grillowanych i smażonych serów.

Karczma Gryglówka - kuchnia góralska

Karczma Gryglówka znajduje się w centrum Zieleńca, a w jej bogatym i smacznym menu znajdziemy m.in. kuchnię góralską. W karczmie zjemy pyszne zupy takie jak: kwaśnica góralska i żurek z jakiem i kiełbasą, a także często wybierane przez gości dania takie jak:

  • Chłopska patelnia, czyli ziemniaki w mundurkach z boczkiem, kiełbasą, paprykowym trio i jajkami sadzonymi - 35 zł
  • Pieczone żeberka z kapustą zasmażaną i ziemniakami - 49 zł
  • Placek po węgiersku z ogórkiem kiszonym - 46 zł

R&B Tasty - szybie danie i domowa kuchnia

Do tego baru zjedziesz bezpośrednio ze stoku. Znajduje się on między dwoma wyciągami kanapowymi. Bar serwuje zarówno szybkie dania takie jak frytki czy zapiekanki, pizzę, jak i domową kuchnię, w tym bigos, zupę pomidorową czy barszcz ukraiński. Za danie zapłacisz ok.30-35 zł.

W naszej galerii zdjęć znajdziecie listę lokali oraz serwowane przez nie potrawy. Podajemy także adresy i numery telefonów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Francja podwyższy wiek emerytalny. Protesty na miarę żółtych kamizelek

Materiał oryginalny: Restauracje w Zieleńcu. Gdzie warto zjeść i jakie dania są najczęściej wybierane przez gości? - Gazeta Wrocławska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie