Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sok domowej produkcji

redakcja
redakcja
sxc.hu
Nie od dziś wiadomo, że w sokach owocowych i warzywnych kryje się bomba witaminowa.

Każdy, kto dba o zdrowie i urodę dba o to, żeby dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią porcję witamin. Soki ze sklepowych półek ze zdrowiem nie mają za wiele wspólnego. Najlepsze są soki świeże, bez konserwantów i nie dosładzane. A chcąc mieć stały dostęp do świeżych i zdrowych soków najlepiej zaopatrzyć się w stosowne urządzenie, które z owoców lub warzyw ten sok sprawnie wyciśnie. Nasze mamy używały sokowirówek. Ostatnio rynek podbijają działające na innej zasadzie wyciskarki do soków. Wyciskarki do soków wykorzystują do pracy specjalny wałek ślimakowy, który miażdży owoce podczas swoich obrotów. Proces nie jest zbyt szybki, ale można go uznać za dokładny. Sok wytworzony w takiej maszynie zawiera miąższ owocowy, a nawet cząstki owoców. Dla jednych to ewidentna wada, dla innych zaleta. Sporym atutem urządzeń tego typu jest fakt, że podczas wyciskania sok nie ulega utlenieniu, dzięki czemu można go dłużej przechowywać w lodówce, nie traci przy tym cennych witamin oraz minerałów. Wyciskarka do soku umożliwia zrobienie soku z warzyw, także liściastych, ziół oraz owoców leśnych. Mając w domu taki sprzęt można przygotować mus owocowy, zmielić kawę, mięso czy orzechy.Ręczna czy elektryczna?Wyciskarki do soku dzielą się na ręczne i elektryczne. Ręczne są urządzeniami lekkimi, o niewielkich rozmiarach i wygodnymi. Są one przeznaczone głównie do wyciskania soków z niedużych ilości surowca, przede wszystkim z warzyw liściowych i ziół. Wyciskarki ręczne są skierowane w szczególności dla osób, które często podróżują i chcą mieć to urządzenie zawsze przy sobie. Natomiast wyciskarki elektryczne dzielą się na jedno i dwuślimakowe oraz wyciskarki do cytrusów.Urządzenia jednoślimakowe występują w dwóch modelach, z ostrzami i bez ostrzy. Wyciskarki wyposażone w ostrza pracują szybciej. Niestety wadą tych urządzeń jest pozbawienie soku części składników odżywczych. Wyciskarki bez ostrzy wolniej pracują, ale sok dzieki nim otrzymany jest pełnowartościowy. 
Wyciskarki dwuślimakowe posiadają dwa wałki. Uważane są za najlepsze i najbardziej efektywne. Sok otrzymywany z tych urządzeń jest pełnowartościowy, zachowuje wszystkie wartości odżywcze, witaminy i enzymy. Natomiast wadą tych urządzeń jest czasochłonność przygotowywania soków.Na co zwrócić uwagę?Kupując wyciskarkę do cytrusów, warto zwrócić uwagę na wielkość pojemnika na sok, która waha się między 0,2 a 1 litrem.  Aby wyciskać sok dla więcej niż jednej osoby, należy kupić urządzenie z pojemnikiem co najmniej 0,5 litra płynu. W wyciskarkach do cytrusów ważny jest także materiał, z którego są wykonane. Dzbanek, do którego przelewa się wyciśnięty sok powinien być przezroczysty. Większość wyciskarek wykonana jest z tworzywa sztucznego. Bardziej trwałe modele wzmocnione są stalowymi elementami.Wyciskarki do soku mają moc od 100 do 450 W. Przy wyborze mocy ważne jest, do jakich owoców czy warzyw ma być przeznaczona. Jeśli do miękkich, poradzi sobie z nimi wyciskarka o mocy 100-150 W. Do warzyw takich jak marchewka, seler czy buraczki, potrzebne będzie urządzenie o mocy większej niż 150 W. Kupując wyciskarkę do cytrusów, mamy do wyboru urządzenia o mocy od 20 do 85 W. Im większa moc, tym szybciej i efektywniej można wyciskać owoce.(MŻ)Ceny wyciskarekWyciskarka Kalorik – 450 złWyciskarka Hurom HF- 2600 złWyciskarka Kuvings – 1990 złWyciskarka Champion – 1400 zł

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Sok domowej produkcji - Warszawa Nasze Miasto

Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto