W skrócie
Gotowy strudel z jabłkami to wyrafinowany wypiek. Można podawać go na urodziny, imieniny lub rodzinne rocznice. W Wiedniu przysmak znany jest pod nazwą Apfelstrudel i uważany jest za narodowy deser kuchni austriackiej. Jednak warto wiedzieć, że został wprowadzony przez Turków w XVII wieku. W Polsce przyrządza się strudel z jabłkami, dodając do niego orzechy włoskie lub laskowe. Kolejnym odstępstwem od oryginalnego przepisu jest wykonywanie strudla z ciasta drożdżowego lub kruchego.

Strudel z jabłkami – przepis na wiedeńskie ciasto
Liczba porcji: na 10 porcji.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki,
- 1 jajko,
- 180 ml wody,
- sok z 1/2 cytryny,
- szczypta soli,
- 125 g masła do smarowania.
Składniki na farsz do strudla z jabłkami:
- 800 g jabłek,
- 150 g masła,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 75 g rodzynków,
- 40 g cukru,
- sok z 1 cytryny,
- 1/2 łyżeczki cynamonu.
Do posmarowania wierzchu:
- 1 jajko
Jak zrobić strudel z jabłkami?
Przygotowanie:
- Na początku trzeba przesiać mąką pszenną, usypać z niej kopczyk i zrobić pośrodku wgłębienie. Do środka należy wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać sok z 1/ 2 cytryny i wodę.
- Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto i wyrabiać przez 5-7 minut, aż stanie się gładkie i lśniące.
- Ciasto na strudel trzeba przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić na 30 minut.
- W trakcie, gdy ciasto odpoczywa, można zrobić farsz do strucli z jabłkami.
- Jabłka należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny.
- Następnie jabłka należy wymieszać z cukrem i sparzonymi rodzynkami. Jabłka należy odstawić na pół godziny.
- Po 30 minutach na blacie należy rozłożyć papier do pieczenia o wielkości 1 m2, obsypać go lekko mąką i rozwałkować na nim ciasto, aby było możliwie najcieńsze.
- Następnie należy przykryć je ponownie zwilżona ściereczką na 15 minut.
- Rękoma pokrytymi mąką należy rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach. Przy tym nie można go rozerwać.
- Masło należy roztopić w rondelku, a następnie dokładnie posmarować nim rozwałkowane ciasto.
- Kolejnym krokiem jest posypanie ciasta bułką tartą wymieszaną z cynamonem.
- Na takim cieście należy wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy.
- Podciągając delikatnie brzeg papieru do pieczenia, trzeba zwijać ciasto w rulon. Można uformować je w półksiężyc.
- Wierzch strucli jabłkowej należy posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
- Gotową struclę z jabłkami należy piec przez 30-40 minut w temperaturze 190° Celsjusza.
Sposób podania strudla z jabłkami
Klasyczny strudel z jabłkami podawany jest na gorąco. Można oprószyć go cukrem pudrem, polać sosem waniliowym, ozdobić polewą czekoladową. Strudel z jabłkami świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych. Znakomicie sprawdzają się też lody bakaliowe lub po prostu ubita śmietana z cukrem waniliowym. Strudel z jabłkami można także polać łyżką rumu i podpalić dla osiągnięcia spektakularnego efektu wizualnego. Alkohol wyparuje w trakcie, pozostawiając jedynie delikatny aromat.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Niezawodne ciasto „uśmiech teściowej”. Poznaj przepis na pyszną szarlotkę z budyniem
- Tradycyjna szarlotka jak od babci. Ten przepis zawsze wychodzi i wybornie smakuje!
- Królewski wypiek z jabłkami. Przepis na szarlotkę królewską
- Wyśmienita szarlotka z bezą. Zobacz sprawdzony przepis na szarlotkę z pianką
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?