Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Trudno się od nich oderwać! Racuchy z dyni na drożdżach znikają z półmiska w kilka minut. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku

Anna Moyseowicz
Anna Moyseowicz
Puszyste placuszki posmakują w szczególności dzieciom.
Puszyste placuszki posmakują w szczególności dzieciom. Anna Moyseowicz
Racuchy z dyni tak wciągają, że nie sposób odmówić sobie dokładki, a nawet dwóch. Puszyste, lekko słodkie, o delikatnie dyniowym smaku i zapachu, gdy raz je zrobisz, staną się ulubionym daniem dzieci, choć pokochają je również dorośli. Będą idealne na deser lub słodką kolację. Zobacz sprawdzony przepis na domowe, puszyste racuchy z dyni.

Spis treści

Racuszki z dyni z mojego przepisu wychodzą przysmażone z zewnątrz i mięciutkie w środku. Podczas smażenia ich słodkawy zapach wypełnia całą kuchnię i zachęca do spróbowania. Będą się komponowały zarówno z konfiturami, dżemem, jak i cukrem pudrem, choć można je też jeść bez żadnych dodatków.

Zobacz, jak krok po kroku zrobić placki z dyni na drożdżach!

Przepis na racuchy z dyni

Liczba porcji: 4.
Czas przygotowania: 2,5 godziny.
Stopień trudności: średni.

Czytaj też: Racuchy na jogurcie greckim są idealne na jesienne śniadanie. Rozgrzeją i dadzą energię na cały dzień. Sprawdź przepis na te słodkości

Składniki:

  • 240 gramów (1,5 szklanki) mąki pszennej,
  • 125 mililitrów (pół szklanki) mleka,
  • 125 mililitrów (pół szklanki) oleju + około 70 mililitrów do smażenia,
  • 1 jajko,
  • 13 gramów (1 łyżka) cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 dekagramy drożdży świeżych lub mrożonych,
  • 4 mililitry (pół buteleczki) aromatu waniliowego albo migdałowego do ciasta,
  • 400 gramów (po utarciu 1 pełna szklanka) dyni.

Jak zrobić racuchy z dyni?

  1. Mąkę przesiej przez sitko do wysokiej miski. Dodaj cukier i drożdże, a także ciepłe (ale nie gorące) mleko. Pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  2. Gdy ciasto wyrośnie w razie potrzeby dodać nieco więcej ciepłego mleka. Wyrabiać ręcznie bądź mikserem z hakami. Wsypać szczyptę soli, wbić jajko, dodawać stopniowo olej i aromat, stopniowo miksować, napowietrzając je.
  3. Dodać startą dynię i wymieszać z ciastem. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Im więcej dodamy dyni, tym dłużej ciasto będzie rosnąć. Z podanych proporcji wyjdzie ciasto dość gęste i ciężkie, więc wyrastanie może zająć około godziny.
  4. Wyrośnięte ciasto delikatnie wymieszać.
  5. Rozgrzać kilka łyżek oleju na patelni. Nakładać porcje ciasta i smażyć na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Wykładać na talerz wyłożony papierem, by odsączyć tłuszcz.
  6. Podawać, dopóki racuchy są gorące.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Trudno się od nich oderwać! Racuchy z dyni na drożdżach znikają z półmiska w kilka minut. Zobacz sprawdzony przepis krok po kroku - Strona Kuchni

Wróć na goerlitz.naszemiasto.pl Nasze Miasto