Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in....
fot. pixabay.com

Uwielbiasz jeść czekoladę? To bardzo dobrze! Teraz masz 8 powodów, żeby robić to z czystym sumieniem. Jak czekolada działa na Twój organizm?

Czekolada gorzka jest obfitym źródłem polifenoli (m.in. katechiny, epikatechiny, gallokatechiny). Regularne spożywanie kilku kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao może stymulować rozszerzanie się naczyń krwionośnych, a w konsekwencji – zmniejszać zagrożenie rozwojem miażdżycy i zakrzepicy żylnej. Ma to związek z jego wpływem na syntezę tlenku azotu, który reguluje pracę naczyń krwionośnych.

Zobacz również

Pełne stragany na targowisku w Pile

Pełne stragany na targowisku w Pile

Real nowym mistrzem kraju. Hiszpańskie media wróżą sukces także w Lidze Mistrzów

Real nowym mistrzem kraju. Hiszpańskie media wróżą sukces także w Lidze Mistrzów

Polecamy

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Najlepsze stolice Europy dla turystów. Gdzie warto pojechać na urlop?

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby