W skrócie
Francesca Maugeri Holmström jest pół Szwedką i pół Sycylijką, która wychowywała się na włoskiej wyspie. Właśnie tam zainteresowała się gotowaniem. Aktualnie łączy tradycyjne przepisy kuchni sycylijskiej przygotowując je w wegańskiej i wegetariańskiej wersji. Autorka deklaruje, że jej pasja kulinarna rozwinęła się w 2005 toku, gdy przeprowadziła się do syna w Szwecji i otworzyła lodziarnię oferująca prawdziwe sycylijskie lody. Zobacz przepis na sycącą caponatę na letnie obiad.
Caponata – przepis na sycylijski obiad
Liczba porcji: Dla 6–8 osób.
Czas przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 4 bakłażany,
- sól gruboziarnista,
- 6–8 łodyżek selera naciowego,
- 4 papryki w dowolnym kolorze, pokrojone w kosteczkę,
- 1 cebula,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 100 g zielonych oliwek,
- 2 łyżki kaparów,
- 50 g rodzynków,
- 100 ml octu z czerwonego wina,
- 4 łyżki cukru,
- 2 gałązki bazylii,
- 1 gałązka mięty,
- 1 garść uprażonych migdałów,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Zobacz także: Bakłażan faszerowany kaszą i pomidorami. Prosty przepis na dietetyczny obiad bez mięsa. Odchudzasz się? Wypróbuj
Jak zrobić caponatę?
Przygotowanie:
- Opłucz bakłażany, potem pokrój je na duże kawałki i obsyp solą. Odstaw na 30 minut.
- Opłucz łodyżki selera, pokrój je na drobne kawałki, wrzuć na gotującą osoloną wodę i gotuj przez 5–10 minut. Odcedź i osusz seler papierowym ręcznikiem.
- Rozgrzej na patelni trochę oliwy i podsmaż seler na złotawy kolor.
- Na drugiej patelni na sporej ilości oliwy podsmaż paprykę. Opłucz bakłażany z soli.
- Upraż migdały na suchej patelni, mieszaj je raz po raz i zdejmij z ognia, kiedy nabiorą złotawego koloru.
- Na kolejnej patelni (jeśli nie masz ich aż tyle, możesz przekładać usmażone warzywa do misek), w sporej ilości oliwy, usmaż bakłażany.
- Następnie przełóż je do miski, oszczędź oliwę na patelni. Wrzuć na nią pokrojoną w krążki cebulę, podsmaż, potem dodaj przecier pomidorowy, bakłażany, seler, paprykę, oliwki, kapary, rodzynki, ocet i cukier.
- Dopraw solą i pieprzem. Gotuj na malutkim ogniu przez kilka minut. Na koniec posyp listkami bazylii, mięty i grubo posiekanymi migdałami. Ostudź przed podaniem.
Przepis udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?