10 z 18
Poprzednie
Następne
Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Lawenda wąskolistna
Od kilkunastu lat lawenda jest jedną z popularniejszych roślin ogrodowych. Cenimy ją za wygląd, zapach i wiele cennych właściwości, ale kojarzy się raczej z kosmetykami niż kuchnią. Warto jednak pamiętać, że lawenda to także przyprawa. Dobrze pasuje do mięs, ale też wielu warzyw. Najlepiej ją stosować w połączeniu z innymi śródziemnomorskimi ziołami. Lawendą można też aromatyzować cukier, a także herbaty i octy. Wprowadzajmy ją jednak z umiarem, bo ma charakterystyczny i wyrazisty smak i aromat.
Lawenda jest dość łatwa w uprawie, ale musi mieć przepuszczalną ziemię i maksimum słońca. Za to niemal nie potrzebuje podlewania i jest wystarczająco odporna na mróz.