![Nagietki to popularne kwiaty. Kiedyś zdobiły wiejskie...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/bb/57/5ec530a656f05_o_large.jpg)
Jadalne i piękne. Poznaj 15 roślin, które ozdobią ogród i wykorzystasz je w kuchni. Zobacz, co z nich zrobić i jak uprawiać
Nagietek lekarski
Nagietki to popularne kwiaty. Kiedyś zdobiły wiejskie ogródki, dziś coraz częściej przebijają się również na miejskie rabaty. I słusznie, bo to ładne i bardzo pożyteczne kwiaty. Jak wskazuje ich nazwa – mają właściwości lecznicze, często stosowane są też w kosmetyce. Ale można je także wykorzystać w kuchni. Płatkami nagietków tradycyjne barwiono masło i sery, nadając im wyraźny, żółty kolor. W ten sposób również można wykorzystać nagietek i teraz, również do innych artykułów spożywczych i potraw (substancją barwiącą jest zdrowy beta karoten). Płatki nagietków można też dodawać do sałatek (na surowo), a także zup i sosów. Mają lekko pikantny smak. Do sałatek nadają się także młode liście nagietków.
Nagietki wystarczy wysiać w kwietniu, w słonecznym miejscu. Często potem rozsiewają się same.