MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
CZUBAJECZKA CUCHNĄCA...
fot. Jerzy Opioła/Wikipedia

Najbardziej trujące grzyby w polskich lasach. Muchomor, czubajeczka, hełmówka. Uważajcie, tych grzybów nie wolno zbierać!

CZUBAJECZKA CUCHNĄCA

Trujący grzyb zwany także trującą kanią lub śmierdzącą kanią.

Wygląd: Kapelusz o średnicy 3-4 cm. Wysuwa się z gleby początkowo w postaci zamkniętego stożka i stopniowo rozwija do rozpostartego kapelusza o wyodrębnionym, garbkowatym środku. Garbek ma intensywnie brązowoczerwone lub ciemnoochrowe zabarwienie. Powierzchnia reszty kapelusza biaława, pokryta jasnoochrowymi łuskami. Trzon smukły, cylindryczny, u podstawy maczugowato zgrubiały. Nie przekracza 7 cm wysokości i około 0,5 cm grubości. Powierzchnia kremowobiała, pokryta nielicznymi kosmkami ubarwionymi jak kapelusz. Miąższ biały, tylko w korze trzonu cielistoróżowy. Wydziela silny, nieprzyjemny zapach podobny do zapachu purchawek.

Występowanie: Rośnie w grupach wzdłuż trawiastych dróg leśnych, w ogrodach, zaroślach, na pastwiskach i w lasach wszystkich typów.Występuje także w składach drzewa, na pryzmach kompostowych, szczególnie często w miejscach wzbogaconych w związki azotowe. Często występuje w towarzystwie niecierpka drobnokwiatowego, pokrzywy, bzu czarnego. Owocniki wytwarza od maja do października.

Zobacz również

Protest w Krakowie po ataku na Rafah. Marsz upamiętniający ofiary w Strefie Gazy

Protest w Krakowie po ataku na Rafah. Marsz upamiętniający ofiary w Strefie Gazy

ZNP w powiecie krakowskim z tym samym prezesem

ZNP w powiecie krakowskim z tym samym prezesem

Polecamy

300 zł na dziecko. Lepiej nie przegap tego ważnego terminu!

300 zł na dziecko. Lepiej nie przegap tego ważnego terminu!

1 czerwca wzrastają kwoty ważnych świadczeń. Ta grupa Polaków sporo zyska

1 czerwca wzrastają kwoty ważnych świadczeń. Ta grupa Polaków sporo zyska

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków

Soczysty fish burger na wyciągnięcie ręki. Smakuje lepiej niż z food trucków